Vandrbuch I + Vandrbuch II
Popis
Tak trochu buranský recepty
od Huga Hromase.
Panstvo, jestli si myslíte, že jste už všechno viděli a snědli, tak vás musím zklamat – Hromas, ten starej vandrovec, vám to hned vyvrátí. Jeho "Vandrbuch" je kuchařská bichla pro ty, co chtějí nejen vařit, ale taky chápat, odkud to jídlo pochází a proč stojí za to si ho vážit.
Tenhle kulinářskej kus světa dával dohromady tři roky, ale věřte, že v něm najdete sedmnáct let zkušeností s vařením venku, v lese, na poli, u potoka. Recepty, co se nepíšou v žádnejch učebnicích – kohoutí hřebínky, jelení plíce, kůzlečí žaludky. Prostě všechno, co tady kdysi bylo samozřejmostí, a teď se na to zapomnělo.
Hromas nepíše žádný uhlazený spisovný povídačky. Vandrbuch je odraz jeho řeči a jeho života – nespisovnej, drsnej a plnej historek. Ty plky, jak tomu říká, jsou ale víc než jen slova – jsou to výpravy do duše našeho jídla. A jestli chcete vědět, proč ve Španělsku a Francii jedí všechno od nosu po ocas a tady se to vyhazuje, tak tohle je ta knížka, co vám to vysvětlí.
Nečekejte další recepty na kuřecí prsa a panenku – těch je plnej regál. Tohle je jiná liga. Tohle je návod, jak vařit z toho, co je kolem nás, i když to možná zatím nevidíte. Jak říká hugo, až to lidem zachutná, vrátí se tyhle suroviny zpátky na stůl. A já s tím musím souhlasit.
Jestli chcete pravýho ducha vaření a nebojíte se trochu toho dobrodružství, Vandrbuch vám to všechno naservíruje. Takže, sousede, otevřete tuhle knížku a pusťte se do toho – protože hugo ví, jak na to!